Меню
Профил
Език

Категории

Блог статии

Вижте всички статии

Защо да предпочетем използването на еко пелени за еднократна употреба Bambo Nature или Naty пред конвенционалните памперси?

Защо да предпочетем използването на еко пелени за еднократна употреба Bambo Nature или Naty пред конвенционалните памперси?

Памперсите за еднократна употреба са най-добрия приятел на майката, поради улеснението, което осигуряват при отглеждането на бебето, но и един от най-големите врагове на Земята и на здравето на бебето.   

 

Конвенционалните еднократни пелени (т.нар. „памперси”) изглежда, че са необходимост в съвременния начин на живот, обусловен от удобството и временните неща. Въпреки, че обичайно се използват те, а не памучните пелени за многократна употреба, изкуствените еднократни пелени често съдържат химикали, свързвани със заболявания в дългосрочен план. Изследване, публикувано в "Archives of Environmental Health" през 1999 г., посочва, че еднократните пелени трябва да се считат за фактор, който може да причини или да влоши детска астма и дихателни проблеми. Също така, меката, чувствителната кожа на бебета е предразположена към обриви и алергични реакции, поради съдържащите се в тях химикали.


 

Според американска организация с нестопанска цел, памперсите съдържат съставки, които биха могли да бъдат опасни за животните, хората и околната среда. Те съдържат хлор, нефт, желиращ материал, латекс, парфюм, овлажняващ лосион, оцветители, фталати, PVC,  тежки метали, формалдехид, колофон и азо-пигменти. Как се чувствате, представяйки си тези неща да обгръщат кожата на новороденото ви бебе и при намокряне част от тях да проникват в кръвта?

 

В памперсите се използва хлор, който играе ролята на белина за избелване на материала и остава по повърхността. В следствие на този процес в атмосферата се освобождават вторични продукти, които се наричат диоксини токсини, които имат мощно мутагенно, канцерогенно и имуноподтискащо действие. Според американската Агенция за защита на околната среда (EPA), диоксините са сред най-отровните химикали, известни на науката и са изброени от EPA като силно рак причиняващи („канцерогенни“) химикали. Според Световната здравна организация, излагане (на човек) на диоксини може да предизвика кожни реакции и нарушение на функционирането на черния дроб, както и увреждания на имунната система, нервната система, ендокринната система и половите функции. За да предпази бебето си от въздействието на диоксините, всеки родител трябва да се ориентира към използването на памперси, които не съдържат хлор. Еко пелените за еднократна употреба Bambo Nature се избелват с кислород, за да се предотврати и най-малкия риск от дерматит и други заболявания в дългосрочен план.

 

Защо е важно да се избират еднократни пелени без изкуствени аромати? Парфюмите в памперсите вероятно се използват, за да прикрият аромата на неговото съдържание. Но крехкият и незрял бебешки организъм е изключително чувствителен към химикалите. Ароматите, открити в много от памперсите, съдържат дразнители, които могат да причиният здравословни проблеми като обрив или респираторни симптоми. Използването на памперси без парфюм е лесно и безболезнено и е от особено значение за здравето на вашето бебе. Еко пелените Bambo Nature не съдържат парфюми.

 

Бъдете много внимателни при употребата на памперси с оцветители. Оцветителите могат да предизвикат алергична реакция при някои бебета, вследствие на което може да се получи обрив по кожата, докосвала оцветената част на памперса. Някои проучвания сочат, че преминавайки към използване на памперси без оцветители, кожните обриви изчезват. Затова се насочете към еднократни пелени без очевидно оцветяване в зоните, които имат пряк контакт с бебешката кожа. Еко пелените Bambo Nature не съдържат оцветители.

 

Натриев полиакрилат (супер абсорбент) е свръх абсорбиращо химическо съединение, което се използва еднократните пелени. Те се състоят от целулоза, преработена от дървета, която се смесва с кристали на полиакрилат. Този химикал абсорбира течностите и създава обтягане на повърхността в подплатата на пелената и така обвива течностите, и  предотвратява изтичането им навън. Натриевият полиакрилат често се вижда като малки подобни на гел кристали върху кожата на бебетата и се смята, че е свързан с кожни раздразнения и дихателни проблеми. Този химикал е бил премахнат от тампоните, поради опасения, свързани със синдром на шок от отравяне. Тъй като той е използван в еднократните пелени само през последните две десетилетия, все още няма изследвания относно здравните последствия в дългосрочен план от натриевия полиакрилат върху бебетата. В еко пелените за еднократна употреба Bambo Nature и Naty  се използва минимално количество супер абсорбент тестван многократно за токсичност и алергични реакции и е без съдържание на фталати, а предвид здраво изтъканите нишки и висококачествените матерали, използвани в пелените, възможността бебето ви да има контакт с кристалните структури на гела след подмокряне е изключително малка в сравнение с другите пелени за еднократна употреба.

 

Чували ли сте за фталатите? Вероятно повечето от вас знаят, че те са смятани за опасни химикали в пластмасовите изделия. Фталатите са вещества, добавяни към пластмасата, за да се увеличи нейната гъвкавост, прозрачност, здравина и дълготрайност. Обикновено се използват за омекотяване на пластмасата и много често се добавят към шампоани и лосиони, но могат да бъдат открити и в памперса на вашето бебе. Задължително бъдете нащрек за наличието на фталати! Развиващите се ендокринна и репродуктивна системи на бебето са особено уязвими, а фалатите имат потенциален токсичен ефект върху тях. Лепилото, което се използва при производството на еко пелените Bambo Nature e горещо разтопено лепило,  добавено между слоевете, съставено на основата на смола и восък и не съдържа фталати.

 

Много еднократни пелени съдържат химикал, наречен трибутил-калай (TBT). Според Агенцията за опазване на околната среда EPA , този отровен замърсител е изключително вреден за аква (водната) фауната и причинява ендокринни (хормонални) смущения във водните организми. TBT е замърсяващ химикал, който не се разгражда, а остава в околната среда и хранителната ни верига. TBT е също съставка, използвана в биоциди да убива инфектиращите организми. Освен това, според изследване, публикувано от Американския институт за биологични науки, трибутил-калай може да задейства гени, стимулиращи растежа на мастните клетки, предизвиквайки затлъстяване при хората. Еко пелените Bambo Nature не съдържат никакви органични калаени съединения (МВТ, DBT, TBT).

 


Еднократните пелени често съдържат химикали, наречени летливи органични съединения (VOCs). Те включват химикали като етилбензен, толуол, ксилол и лимонен. Според EPA, VOCs  могат да предизвика дразнене на очите, носа и гърлото, главоболие, увреждане на черния дроб, бъбреците и централната нервна система, както и рак. При производството на еко пелените Bambo Nature не се използват вредни химикали (без оптически избелители, без лосиони за грижа за кожата, без парфюми или етерични масла, без вещества за премахване на миризмата).


 

Бъдете спокойни! За щастие, на пазара вече има достатъчно „зелени“ продукти, които са много по-безопасни както за околната среда, така и за бебетата и децата. Не ескпериментирайте със здравето на вашето бебе! Избирайте продуктите с мисъл за природата!

 

Погрижете се за Вашето дете и за природата!

 

Разгледайте нашите предложения за екологично чисти и безвредни пелени за еднократна употреба Bambo Nature и Naty ТУК

 

www.bioideabg.com

www.bambonature.bg

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари